Η γνώμη σας μετράει
Παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τον διαχειριστή για την παραμετροποίηση αυτής της εφαρμογής. Εάν έχετε δικαιώματα διαχειριστή, ενημερώστε στις προτιμήσεις της εφαρμογής.
Εγγραφή σε Ενημερωτικό Δελτίο
*
Φόρμα

Suggestions

Your input is valuable to us. Please send us your suggestions.
Τοπική Κοινότητα Χρωμίου

Ιστοσελίδα του χωριού

www.xromio.gr

 

Σε απόσταση 33 χιλιομέτρων από την έδρα του δήμου και 12 χιλιομέτρων από την Αιανή, στα όρια των περιφερειακών ενοτήτων Κοζάνης και Γρεβενών, σε μία ημιορεινή τοποθεσία με 640 μέτρα υψόμετρο είναι κτισμένο το ΧΡΩΜΙΟ. Ο μόνιμος πληθυσμός κατά τους χειμερινούς μήνες είναι 75 κάτοικοι και κατά τους θερινούς 150. Σε τακτά διαστήματα προστίθενται και όσοι απασχολούνται στον πρωτογενή τομέα.Αξιοθέατα

Το Μουσείου Μακεδονικού Αγώνα, η κοιλάδα του Μεσιανού Νερού, η διαδρομή με αξιόλογες εναλλαγές του ρέματος που εκβάλει στην τεχνητή λίμνη του Ιλαρίωνα, όπου δημιουργείται γραφικότατος ορμίσκος, η διαδρομή από τον οικισμό ως το Μεσιανό Νερό παράλληλα με το ρέμα, η ανάβαση στην κορυφή του Μπούρινου με πανοραμική θέα προς Όλυμπο, Πίνσο, Βέρμιο, Λίμνη της Καστοριάς, η ανάβαση στη Ντούμα Ράχη με θέα μεγάλου μέρους της λίμνης, οι 3 εξωτερικές βρύσες με παραδοσιακή μορφή, οι στοές εξόρυξης Χρωμίτη, το σημασμένο μονοπάτι με στοιχεία κάθε 100 μέτρα, γεωγραφικού μήκους και πλάτους και υψομέτρου ( από οικισμό ως Μεσιανό Νερό).

 

Ορυκτός Πλούτος

Από τα χρόνια της Τουρκοκρατίας και μέχρι το 1991 γινόταν συστηματική εξόρυξη και εμπλουτισμός  σε δύο εργοστάσια του Χρωμίτη.

Σήμερα γίνεται συστηματική εκμετάλλευση του Ατταπουλγίτη από τη ΓΕΩΕΛΛΑΣ.

Γεωλογικό φαινόμενο Βούρινου.
Τοπικές επιχειρήσεις

Λειτουργεί ένα σύγχρονο τυροκομείο και βρίσκεται στο στάδιο της αποπεράτωσης ένα ακόμη.Προς το παρόν παράγουν φέτα, τουλουμίσιο, ξινόγαλο. Στους βοσκότοπους (42.000 στρέμματα) εκτρέφονται 5 μεγάλα κοπάδια αιγοπρόβατα, εξασφαλίζοντας ικανοποιητικό εισόδημα στους ιδιοκτήτες και υπάρχει προγραμματισμός για δημιουργία δύο νέων μονάδων με αιγοπρόβατα και βοοειδή.


Τελευταία, παρατηρείται έντονη δραστηριότητα στον γεωργικό τομέα: Μεταδυναμικές Καλλιέργειες. Φυτεύτηκαν 7 στρέμματα κρανιές, 14 στρέμματα κερασιές, 19 στρέμματα αμυγδαλιές και με την αλλαγή του κλίματος, εξ’ αιτίας της λίμνης του Ιλαρίωνα, υπάρχει σκέψη για ελαιοκαλλιέργειες. Δοκιμές γίνονται με γκότζι-μπέρι. Καλλιεργούνται, ήδη, δεκάδες στρέμματα με αρωματικά φυτά (λεβάντα, τσάι) και με κηπευτικά. Άρχισε επίσης να αναπτύσσεται και η μελισσοκομία με βάση την υπάρχουσα από το 1993 μελισσοκομική μονάδα,. Υπάρχει επίσης, ένα ταβερνο-καφενείο και ένα δημοτικό αναψυκτήριο.  Σύλλογοι

Υπάρχει Τοπικός Οργανισμός Εγγείων Βελτιώσεων με ορθή λειτουργία, Πολιτιστικός Σύλλογος, με έντονη δραστηριότητα και ένας αδρανής Γεωργικός Συνεταιρισμός για τον οποίο τελευταία ξεκίνησαν ενέργειες για εκκαθάριση και επαναλειτουργία του.

 


Μουσεία

Υπάρχει το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα στο Μπούρινο και έχει παραχωρηθεί από κάτοικο του χωριού πλούσιο υλικό για δημιουργία δεύτερου μουσείου αλλά δεν υπάρχει κατάλληλος χώρος.

 


Εκδηλώσεις

1η Ιανουαρίου:  Νέοι, με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου, αναβιώνουν και βιώνουν το έθιμο του Αη-Βασίλη επισκεπτόμενοι τα σπίτια του χωριού με παραδοσιακά τραγούδια.


Θεοφάνεια:  Ο Πολιτιστικός Σύλλογος κόβει βασιλόπιτα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων με δώρο καλάθι με τοπικά προιόντα.


Τις απόκριες οργανώνεται φανός τον οποίο επισκέπτονται όλοι οι κάτοικοι και πολλοί ξένοι.


Την Κυριακή των Βαίων και την ημέρα του Πάσχα οι γυναίκες του χωριού τραγουδούν και χορεύουν πασχαλιάτικα τραγούδια.


Το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου διοργανώνεται από την Περιφέρεια Δ. Μακεδονίας, το Δήμο, το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών και την Τοπική Κοινότητα, εκδήλωση για τον Μακεδονικό Αγώνα με πλήθος επισκεπτών.


Νέες Εκδηλώσεις: Κοπή πίτας από τους κτηνοτρόφους με δώρο παραδοσιακά σκευάσματα (αρνόψωμα, κουλούρες) και πολιτιστικές εκδηλώσεις με τους απασχολούμενους στην κτηνοτροφία Αλβανούς, όπου αναβιώνουν και αναδεικνύονται τα δικά τους τοπικά έθιμα, μουσική και κουζίνα.


 
Εκκλησία

Ενοριακός Ναός των Αγίων Ταξιαρχών. Κτίσθηκε μετά το σεισμό του 1995, αλλά με το τέμπλο του παλαιού Ναού (χειροποίητο). Υπάρχουν ακόμη 3 ναοί εκτός οικισμού. Του Αγίου Νικολάου, ο οποίος ανακαινίσθηκε από το Σύνδεσμο Γραμμάτων και Τεχνών, του Αγίου Αθανασίου στην ομώνυμη θέση και του Αγίου Δημητρίου στα κοιμητήρια.Σχολείο

Σταμάτησε να λειτουργεί από το 1995. Έκτοτε, οι μαθητές φοιτούν στο Δημοτικό Σχολείο Αιανής. Σήμερα φοιτούν 2 παιδιά αλβανικής καταγωγής, οι γονείς των οποίων απασχολούνται στην κτηνοτροφία.

 


Προβολή Banners