Μενού
Η γνώμη σας μετράει
Παρακαλώ ελάτε σε επαφή με τον διαχειριστή για την παραμετροποίηση αυτής της εφαρμογής. Εάν έχετε δικαιώματα διαχειριστή, ενημερώστε στις προτιμήσεις της εφαρμογής.
Εγγραφή σε Ενημερωτικό Δελτίο
*
Φόρμα

Suggestions

Your input is valuable to us. Please send us your suggestions.
Τοπική Ενότητα Κοιλάδας

Η Κοιλάδα βρίσκεται σε κεντρικό σημείο δίπλα στη Νέα Εγνατία Οδό. Δεν υπάρχει έντονη κίνηση στην Κοιλάδα και οι κάτοικοι ασχολούνται με τη γεωργία καλλιεργώντας σιτηρά, πατάτες, καλαμπόκι και τεύτλα. Ελάχιστοι ασχολούνται και με τη συστηματική κτηνοτροφία και πολλοί δουλεύουν στη ΔΕΗ.

Η Κοιλάδα ήταν το πρώτο χωριό που εξέλεξε βουλευτή, τον Παύλο Τσακιρίδη (Συντηρητική παράταξη στα τέλη του 50'-αρχές 60'). Εξελέγη Βουλευτής του Νομού Κοζάνης με το κόμμα της Εθνικής Ριζοσπαστικής Αντίστασης (ΕΡΕ) το 1958, το 1961, το 1963 και το 1964. Ο Ρούλης Κοκελίδης εξελέγη βουλευτής το 1981 με το ΠΑΣΟΚ. Ο Θεοδωρίδης Γεώργιος κατέλαβε την πρώτη θέση στα 100 Μέτρα στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα στα τέλη του 90', και το χάλκινο μετάλλιο στο πανευρωπαϊκό κλειστού στίβου στα 60 μέτρα. Ο Σανίδης Κώστας είναι Πρόεδρος της Ευξείνου Λέσχης Κοζάνης και από 1/1/2007 Δήμαρχος Ελλησπόντου.

Επί τουρκοκρατίας η Κοιλάδα ονομαζόταν Ισκιουπλέρ.

Η περιοχή κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια και συγκεκριμένα από την Εποχή του Σιδήρου. Το 1931 βρέθηκε στήλη με 18 στίχους, γεγονός που φανερώνει την ύπαρξη οικισμών της μακεδονικής εποχής. Η χρονολογία της στήλης είναι το 181 π.Χ., και αναφέρεται η πόλη της Γραίας ή Γρήιας. Η περιοχή της Σαρί Γκιόλ με την ονομασία Ξεροπήγαδο Κοιλάδας έχει χαρακτηριστεί Κηρυγμένος Αρχαιολογικός Χώρος, καθώς και ο προϊστορικός οικισμός Κρεμαστής Κοιλάδας και ο ελληνιστικός οικισμός στο όρος Σκοπός.