Δημοσκόπηση
Πως σας φάνηκε το καινουργιο site του Δήμου Κοζάνης;

% Ψήφοι
74% 4.010 Πολύ καλό
6% 344 Καλό
4% 199 Μέτριο
16% 879 Καθόλου καλό

Συνολικοί Ψήφοι: 5.432

Voting is disabled because this poll expired on 12/8/2010 12:12 μμ..
Newsletter
*
Μεταμόρφωση

Μεταμόρφωση ΚοζάνηςΗ Μεταμόρφωση βρίσκεται σε υψόμετρο 780μ. Απέχει 18 χλμ. από την Κοζάνη.
Η χρονολογία κτίσης δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί με ακρίβεια. Η ύπαρξη οικισμού εδώ από αρχαιοτάτων χρόνων διαπιστώνεται από τα πολλά αντικείμενα που ανευρέθησαν κατά καιρούς.

Στη θέση "Γούρνα" το 1952 και 1962 ανακαλύφθηκαν τάφοι με διάφορα αντικείμενα (αιχμή δόρατος, ζεύγος ενωτίων, αργυρούς κύλιξ και πέντε πήλινα αγγεία), τα οποία φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κοζάνης.

Στα χρόνια της Τουρκοκρατίας αποτελούσε ανθούσα κωμόπολη με εβδομήντα δύο καταστήματα "Κοϊμτζήθκα" και ανεπτυγμένη κεραμοποιεία. "Ανάμ κιόι", το αποκαλούσαν οι Τούρκοι δηλαδή παινεμένο, μεγάλο όμορφο χωριό.

Ντραβουντάντστα , η αρχική ονομασία του από τη σλαβική λέξη " ντραβα" που σημαίνει τόπος με πολύ βλάστηση. Πράγμάτι, πολλά είναι τα νερά των πηγών και ως απέραντη θάλασσα το πράσινο που καλύπτει την περιοχή.

Ξεχωρίζει για τα πολλά ξωκλήσια του, δώδεκα τον αριθμό, μαζί με του Αγίου Νικολάου πολιούχου, που χτίστηκε το 1889 και του Αγίου Δημητρίου που είναι η αρχαιότερη όλων και χρονολογείται περίπου το 12ο αιώνα.Τ.Δ. Μεταμορφώσεως. Επί τουρκοκρατίας ονομάζονταν Δραβουντάνιστα.Το 1920 είχε 436 κατοίκους και 541 το 1928. Στο χωριό βρέθηκαν πήλινα αγγεία , αργυρό ποτήρι και εντοπίστηκε ακρόπολη στη θέση «Καστρί».

Στο χωρίο υπάρχει αξιόλογο σπήλαιο. (Σπήλαιο Δρακότρυπας). Επί τουρκοκρατίας ήταν αξιόλογο κέντρο με πολλά καταστήματα και ανεπτυγμένη κεραμοποιεία. Είχε εννέα εκκλησίες βυζαντινού ρυθμού.

Το χωριό φημίζονταν για την ποιότητα των φασολιών.Στο αλβανικό μέτωπο σκοτώθηκε ο Αδάμης Αθανάσιος στην τοποθεσία Γκούρι Κάμιας και ο δεκανέας Μπίσκας Βασίλειος στο 5-4-1941 στο Γκούρι – Τοπίτ.Ενοριακός ναός του Αγίου Νικολάου.

Υπάρχουν και οι ναοί του Αγίου Δημητρίου και Αγίου Θεοδώρου.Το 1991 είχε 546 κατοίκους.

Βρίσκεται σε απόσταση 18 χιλιομέτρων από την Κοζάνη, αλλά λόγω του ότι πρέπει για να φθάσει κάποιος στο χωριό πρέπει να πάρει την κάθετη οδό Κοζάνης – Καστοριάς (την παλαιά οδό και όχι την Εγνατία ) στο ύψος του 13ου χιλιόμετρου, το καθιστά απρόσιτο ακόμα και από περαστικούς ή ταξιδιώτες ακόμα και από τυχαίους επισκέπτες.Το 2002 στο διαμέρισμα λειτουργούσε μονοθέσιο νηπιαγωγείο και 2θέσιο δημοτικό σχολείο.

Την ίδια περίοδο δεν παρατηρούνταν καμία αθλητική δραστηριότητα.

Στο χωριό συνεχίζει να αναβιώνει,αρχές του χρόνου,το έθιμο Λουγκατσάρια. Επίσης υπάρχει και ιδιαίτερα δραστήριο τμήμα Γυναικών, το οποίο κατά καιρούς διοργανώνει πλήθος εκδηλώσεων.

5o Φεστιβάλ Νέων Δημιουργών Κοζάνης -TV spot

http://kozanifest.com

 

Δείτε όλα τα βίντεο
κάντε κλικ εδώ

Τα παραπονά σας στο Δήμαρχο